rawfood-superfoods.nl


Geneeskrachtige eigenschappen
van blauwe ( bos) bessen

Een betere concentratie door blauwe bessen en bosbessen.


blauwe-bessen

Blauwe bessen zoals ook wilde bosbessen kunnen op korte termijn de concentratie verbeteren en houdt op langer termijn de geest gezond. Elke ochtend een smoothie met daarin 200 gram van deze (bos)bessen verbetert de concentratie met minimaal 20 procent. Regelmatig deze (bos) bessen eten kan leiden tot een nieuwe bedrading in de hersenen! Blauwe bessen behoren tot de groep ’supervoedsel’ en wordt steeds populairder. De vrucht, een antioxidant, verminderd ook de kans op hart-en vaatziekten, kanker en vertraagd het verouderingsproces. Antioxidanten verwijderen vrije radicalen – chemische stoffen die potentiële schade aan cellen en weefsels kan aanrichten in het lichaam. Maar Dr Jeremy Spencer, een moleculair voedingsdeskundige aan de Universiteit van Reading, is van mening dat de antioxidanten minder belangrijk zijn voor het positieve effect op de geest, maar dat het meer te maken heeft met een toegenomen bloedstroom naar de hersenen. Speciale chemische stoffen in bosbessen, de zogenaamde flavonoïden, openen de bloedvaten, waardoor er een verhoogde doorbloeding ontstaat en tegelijkertijd een verlaging van de bloeddruk. De resultaten zijn: betere cognitieve prestaties op korte termijn, en een gezonder brein op de lange termijn. U kunt de smoothie wat zoeter maken door er wat agave siroop door te doen.

Blauwe bosbessen hebben een hoog gehalte aan vitamine-C. Verder bevatten ze veel vitamine-A (nodig voor ons gezichtsvermogen), vitamine-B en verschillende mineralen en sporenelementen zoals magnesiumen ijzer. Door het ongewone gehalte aan vitamines, mineralen en sporenelementen zijn blauwe bessen bloedzuiverend en anti-diabetisch. Ook helpen ze tegen buikloop en tegen nachtblindheid.
 
In smoothies, sappen, kan je ze iedere ochtend gebruiken. Vooral vers in fruitsalades of uit de hand gegeten is dit een bijzondere lekkernij mits ze zoet zijn! Wist u dat tijdens WO 2 piloten de bosbessen tegen nachtblindheid aten? Door het gebruik van blauwe (bos)bessen zou het geheugen verbeteren.

Diabetes-patiënten mogen de bessen probleemloos gebruiken. Het hoge kaliumgehalte onttrekt vocht (H2O) aan het lichaam, waardoor de bessen gebruikt worden bij oedematische zwelling, overtollige waterretentie hetgeen bijna altijd voorkomt bij mensen met overgewicht.

In verschillende wetenschappelijke publicaties staat vermeld dat blauwe bosbessen een hoog tot zeer hoog gehalte aan anti-oxydantia bevatten. Dit is nuttig voor het menselijk immuniteitsysteem en de preventie van kanker. Nachtblindheid zou sterk verbeterd worden door het frequent gebruik van blauwe (bos)bessen.

Pluk de bessen in de zomer en nazomer, was ze grondig en vries ze in zodat u dagelijks echt verse vruchten heeft, de hele winter door!

Zoals de cranberry of veenbes zou de blauwe bes ook een urinair antiseptische werking hebben. Hiervoor verantwoordelijk zijn de proanthocyanidines, die verhinderen dat de Colli-bacteriën zich vastzetten op de wand van de blaas en de urinewegen. Hierdoor zouden urineweginfecties kunnen voorkomen worden.

Door het aanwezig zijn van looistoffen heeft de blauwe bes/ bosbes een zacht adstringerende werking. Dit verklaart direct de diarreebestrijdende eigenschappen van de bes en de positieve invloed op het spijs-verteringstelsel.

Volgens Dr. Vogel zijn bosbessen belangrijk voor ogen, huid, tanden en tandvlees. Vitamine A houdt de schildklierwerking in evenwicht. Bosbessen hebben een gunstige werking op slecht werkende lymfe-klieren of opgezette klieren. Bovendien zijn zij in staat de vatbaarheid voor infectieziekten van de ademhalingsorganen te verkleinen. De geneeskrachtige stoffen die in bessen zitten, maakt ze tot supervoeding (superfoods) en vormt het gebruik ervan in zekere zin een verjongingskuur. Plantaardige voeding heeft de voorkeur voor uw gezondheid. Probeer gevarieerd vegetarisch te eten en eet veel blauw/paars fruit (veel meer dan 2 stuks per dag!) ===================
Bron: Telegraph.co.uk
 


 

 
twitter.com/superfoodies
blauwebessen
website counter